Muayenehane şartlarında bazı hastalıkların tedavisinde ekleme tedavisi olarak kullanabildiğimiz, girişimsel olmayan bir beyin uyarım yöntemi olan, tDCS (Transkraniyal Doğru Akım Uyarımı) tedavisi hakkında sıkça sorulan sorular ve cevaplarına buradan ulaşabilirsiniz. Bu tedavi hakkında bilgi almak için telefon ile iletişim numaralarımızı arayabilirsiniz.
tDCS (Transkraniyal Doğru Akım Uyarımı), hastalık ve duruma göre değişiklik gösterecek şekilde belirli bölgelere elektrotlar aracılığı ile doğru akım verilmesi ve bu yöntemle nöronların uyarılması/aktivitesinin değiştirilmesi işlemidir. Araştırmalarda kullanılan bir araç ve bazı durumlarda klinik uygulamalarda ekleme tedavisi olarak kullanılabilen bir uyarım yöntemidir. Mikrouyarım tedavisi olarak da bilinir.
Tedaviye dirençli nöropsikiyatrik durumlarda ve tedavide başlangıç etkisini hızlandırmak için güçlendirme amacıyla kullanılabilir.
Yapılan çok sayıda çalışma tDCS'nin unipolar veya bipolar depresyonu olan hastalarda depresif belirtileri azaltmada güvenli ve etkili bir yöntem olduğunu göstermiştir. Şizofreni ve diğer psikotik bozukluklarda yapılan çalışma sonuçları, negatif semptomların, işitsel sözel halüsinasyonların ve bilişsel işlevlerin iyileştirilmesinde umut verici olumlu sonuçlar olduğunu bildirmiştir. Yine dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu, alkol bağımlılığı, sigara bağımlılığı tedavisinde umut verici olumlu araştırma sonuçları vardır. (Kaynak: AR Brunoni ve ark. (2021), Transcranial Direct Current Stimulation in Neuropsychiatric Disorders Clinical Principles and Management, 2. Baskı, Springer)
Klinik uygulamalardaki kanıt düzeyi diğer nöromodülasyon yöntemleri olan EKT (Elektrokonvulsif terapi) ve TMS (Transkraniyal manyetik stimulasyon)'ye göre daha düşük düzeydedir.
Temel çalışma prensibi, elektrik akımı uygulaması ile nöron denilen beyin hücrelerinin uyarılarak düzenlenmesidir. Kafa üzerinde, hastalık ya da duruma göre doktorun belirleyeceği, iki alana birer elektrot yerleştirilerek uygulanır. Her bir seans 20-30 dakika arasında sürer, genellikle her gün uygulanır. Tedavisi süresi durum ya da hastalığa bağlı değişmekle birlikte 5-10-20 seans uygulanabilmektedir. Herhangi bir anestezi ya da sedasyon işlemi uygulanmaz, ağrısızdır, tedavi sonrasında hemen günlük yaşama dönülebilir. Takip aşamasında doktorun uygun görmesi üzerine seanslar tekrarlanabilir.
Uygulamanın yan etkileri; uygulama yerinde hafif karıncalanma hissi (%75), uygulama yerinde hafif kaşıntı (%30), yorgunluk (%35) ve başağrısı (%0.8)dır. Uygulama esnasında hissedilen hafif karıncalanma hissinin genellikle 3. ya da 4. seansta kaybolduğu bildirilmiştir.
Kalp pili olan hastalarda, kafa içinde metal implant ya da kulak tüpü olanlarda, epilepsi hastalığı olanlarda uygulanmaz.